Marketing Strategie en Innovatie

Marketing (strategie) en Innovatie


Ik kan je helpen met de volgende zaken:
1. Branding, merkontwikkeling en -activatie;
2. Positionering;
3. Marketingstrategie;
4. Innovatie en Social Design;
5. Marketing(jaar)plan;
6. Marketing actieplan;
7. Online Marketing;
8. Marketingcampagnes en -acties t.b.v. leadgeneratie;
9. Ontwikkeling van proposities;
10. Social Media Marketing;
11. Overige zaken:

 • Analyse van je klantendatabase (interne data);
 • Marktonderzoek, 'consumer insights' (externe data);
 • Customer Journey en 'Touch Points' in kaart brengen (klantbeleving tijdens het oriëntatie-, zoek-,aankoop- en after salesproces) en hierop acteren d.m.v. KPI's en programma's;
 • Marketingprogramma's en campagnes nav Customer Journey (Doelen: introductie in de markt, leadgeneratie, activation, engagement, leadnurturing)
 • Verbetering van de klantbeleving (Customer Experience).
 • Multichannel en omnichannel marketing;
 • Acties ter verbetering van de omzet;
 • Marketingconcepten en -programma's;
 • Marketing partnerships;
 • Lokale marketing;
 • Innovatie- en inspiratieworkshops;
 • Formule-ontwikkeling (retail).

Toelichting: 

1. Branding, merkontwikkeling en -activatie
Een merk en de positionering ervan zijn ongelooflijk belangrijk. Het is het DNA van het bedrijf en zegt iets over wie je wilt zijn en wat je wilt uitstralen. Niet alleen bedrijven zijn en hebben merken, ook jij als persoon bent je eigen merk met je eigen profilering ('me-marketing'). Een goede merkpositionering creëert onderscheidend vermogen.

Door veranderende marktomstandigheden, door bijvoorbeeld internationalisering, door innovatie, door samenwerking met derden en door productvernieuwing ontstaat de behoefte aan nieuwe merken. Dat kan op ondernemingsniveau zijn, maar ook op marketing- of produktniveau.

Is er noodzaak tot herpositionering, tot rebranding, wil je een nieuw merk ontwikkelen en op de markt zetten of bijvoorbeeld je merkenbeleid herzien? Voor al dit soort zaken kun je bij me terecht. Bel voor meer informatie:
t: 06-23422003.

2. Positionering
Positionering van je merk (bedrijfsnaam, produktnaam etc) is heel belangrijk voor je onderscheidend vermogen in de markt. Positionering gaat in op vragen als: Waar staat je merk voor, welke waarden wil je overbrengen en in welke behoefte voorziet dit merk? Wat is de relevantie van je merk voor potentiële klanten? Waarom zouden klanten merkvoorkeur voor jouw merk(en) hebben? Waarom ben je als merk aantrekkelijk voor klanten? Wat is dan die aantrekkingskracht, waar zit 'm dat in? Waarin ben je als merk onderscheidend cq wat is je toegevoegde waarde?

Ik heb veel ervaring met (her)positioneringsvraagstukken en zet dit graag voor je in. Bel voor meer informatie: 06-23422003.

3. Marketingstrategie
Als bedrijf en als ondernemer heb je een missie: waartoe ben je op aarde en wat is je businessmodel, waar verdien je je geld mee? Geen bedrijf kan bestaan zonder een goede en effectieve Marketingstrategie, met doelstellingen als marktaandeel, omzet, marge etc.

Zelfs de bakker op de hoek doet aan Marketing: hij heeft omzetdoelstellingen en onderneemt activiteiten en promotie-acties om deze te bereiken, bijvoorbeeld: Hij stalt het brood uit in zijn etalage en vermeldt erbij wat volgens zijn Facebook-volgers het lekkerste brood is van die maand. En vermeldt op een postertje ook nog even het adres van hun Facebook pagina met een leuke ‘Like- en Win’ actie. Of hij verspreidt huis aan huis een broodzak met een actie om deze voordelig met Duitse broodjes te komen vullen in week XYZ. En zo houdt hij iedere maand een actie.

Bij Marketing en het bepalen van een marketingstrategie gaat het om het signaleren van trends en ontwikkelingen (in de samenleving, in de markt, in je branche), dit vertalen in relevant en onderscheidend aanbod (diensten/produkten/informatie) dat aansluit bij de behoeften van je (potentiële) klanten en dit aanbod vervolgens vermarkten via (online en offline) campagnes en acties.

Belangrijk hierbij is je merk (bedrijfsnaam, jij zelf (personal branding), produktnamen) en de positionering van dit merk: waar staat je merk voor, welke waarden wil je overbrengen en in welke behoefte voorziet dit merk? Wat is de relevantie van je merk voor potentiële klanten?

En natuurlijk:
Wie zijn eigenlijk je (potentiële) klanten? Wat zijn hun behoeften?
In welke markten ben je actief en wil je actief zijn? Richt je je bijvoorbeeld op Nederland, het buitenland, of ben je vooral regionaal of lokaal actief?
Wie zijn je concurrenten en waarin onderscheiden zij zich?
Wat zijn de kansen en bedreigingen in de markt?
Wat zijn je eigen sterkten en zwakten?

De combinatie van bovenstaande zaken, vat ik samen in een Confrontatiematrix. Dit schema is bepalend voor de strategie en de aanpak die je vervolgens gaat hanteren.

 Ik kan je helpen een (online) marketingstrategie te ontwikkelen en doen uitvoeren. Bel voor meer informatie: 06-23422003.

4. Innovatie en Social Design
Ik ondersteun je met/bij:
- Innovatie als structurele mindset en discipline in je organisatie;
- Begeleiden van innovatie binnen jouw organisatie (gerichte aanpak);
- Innovatie- en inspiratieworkshops;
- Social Design-projecten.

Innovatie is een breed werkterrein en vraagt een aanpak op maat. Bel me om je vraag voor te leggen en voor meer informatie: 06-23422003.

5. Marketing(jaar)plan
Een goede markt analyse is essentieel voor het maken van een Marketingplan (incl. online/social media/content plan). Meestal maak je een marketingplan voor 2 jaar (met de vertaling naar een jaarplan). De veranderingen gaan zo snel, dat als de inkt droog is, de plannen alweer gewijzigd moeten worden. Het heeft dus niet zoveel zin om een plan voor 5 jaar te maken.

Een goed plan gaat in op de volgende vragen:

  • Hoe kan ik mijn bedrijf in de markt zetten?
   Hoe kan ik mijn marktaandeel en omzet vergroten?
   Hoe kan ik meer verkopen aan bestaande klanten?
   Hoe kan ik (online) nieuwe klanten werven?
   Hoe kan ik de interactie met klanten vergroten om klanten meer te betrekken bij mijn bedrijf?
   Hoe kan ik de zichtbaarheid en vindbaarheid van mijn bedrijf vergroten?
   Hoe zet ik mijn bedrijf beter op de kaart?
   Hoe kan ik beter/professioneler communiceren met klanten?

  • Welke trends en (markt)ontwikkelingen zijn van belang (zowel in de samenleving, consumentengedrag, Technologie (iedereen 24/7 online!)  als in jouw branche)?

  • Wie zijn je (potentiële) klanten/doelgroepen en wat is voor hen relevant?
   Wat zijn hun behoeften? Of: tegen welke problemen lopen ze aan, die ze opgelost willen hebben?
   Hoe ziet de klantreis eruit (Customer Journey)? Wat zijn de Touch Points en welke moeten aangepakt worden voor een optimale klantbeleving?
   Naar welke informatie zoeken je potentiële klanten/doelgroepen (op internet)?
   Welke zoekwoorden op internet gebruiken ze?

   Wat is je doel (per doelgroep)?

  • Welke prijs hangt er aan deze produkten en waar zijn ze verkrijgbaar (online, fysiek, eigen vestiging of winkel, shop in shop)?
   Hoe interesseer je mensen voor je bedrijf of je produkten?
   Hoe worden geïnteresseerden volgers, fans en uiteindelijk klant?
   Hoe en waar vinden potentiële klanten je? Op internet? Heb je een fysieke winkel/kantoor/vestiging?

  • Welke (online) marketing strategie moeten we hebben om succesvol te zijn? Strategie wil zeggen het hebben van een plan: met doelstellingen, doel, doelgroepen en een georganiseerde aanpak.

  • Welke kanaalstrategie gaan we hanteren en waarom? Multichannel, omnichannel, wat is onze visie, onze KPI's en hoe operationaliseren we het en meten we de resultaten?

Kortom: wil je je omzet een ‘boost’ geven? Heb je hulp nodig bij het maken van een goed marketingplan? Of wil je een succesvolle (online) marketing strategie en –aanpak voor jouw bedrijf? Bel me voor meer informatie of het maken van een afspraak: t: 06-23422003.

TIP:
Je kunt ook het advies/globale plan van aanpak door me laten uitwerken tot een meer gedetailleerd commercieel actieplan voor bijvoorbeeld het komende (half) jaar.

6. Marketing- actieplan
Als je als bedrijf goed weet waar je nu staat, wat de markt- en concurrentie-ontwikkelingen zijn en wat je ambities zijn, dan heb je wellicht behoefte aan iemand die dat alles vertaalt naar een concreet marketing-actieplan incl. social media inzet.

Dit plan gaat in op de manier waarop je je doelstellingen kunt bereiken, op leadgeneratie en marktbewerking en op social media strategie. Op basis van jouw feedback ontstaat een definitief actieplan. Je kunt dit plan vervolgens zelf uitvoeren, maar ook geheel of gedeeltelijk door mij laten uitvoeren.

Ik kan ook een specifiek marktbewerkingsplan maken nav een nieuwe propositie. Bijvoorbeeld: een zakelijke dienstverlener wil zich meer op zzp-ers richten. De vraag is dan concreet: Wat wordt de nieuwe propositie en hoe zetten we dat in de markt?

7. Online Marketing

8. Marketingcampagnes en -acties tbv leadgeneratie
Ik ga je commerciële doelstellingen vertalen in/naar Campagnes (zowel offline als online) op het gebied van acquisitie, retentie, ontwikkeling en loyaliteit. Ik creëer en ontwikkel marketing ideeën en concepten die in lijn liggen met je marketing strategie. Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Bel dan naar:
t:  06-23422003.

9. Ontwikkeling van proposities
Ik ontwikkel producten, diensten en proposities voor je, vermarkt deze, met als doel acquisitie, retentie (klantbehoud), cross- en upsell.
Wil je meer weten? Bel me op: t: 06-23422003.

10. Social Media Marketing
Ben je als bedrijf actief op social media maar wil je er meer uithalen door een goede strategie en een planmatige aanpak? Of wil je weten wat een voor jou ‘nieuw’ social medium kan betekenen en wil je ermee gaan experimenteren?

 • Heb je behoefte aan:
  • Een plan van aanpak incl online strategie of strategie per social medium?
  • Een uitgewerkte contentkalender voor bijvoorbeeld de komende 3 maanden?
  • En iemand die vervolgens alle creatieve content ook plaats en bijhoudt?
  • Iemand die alle acties en activiteiten gaat vormgeven en realiseren?
  • Iemand die alle communicatie rondom deze acties/activiteiten gaat verzorgen?
  • Iemand die zorgt voor een optimale klantbeleving door sprankelende evenementen te houden?
  • ....overig?
   Bel me dan voor meer informatie of een afspraak: t: 06-23422003.

11. Ook voor de volgende zaken kun je bij me terecht:

 • Analyse van je klantendatabase (interne data);
 • Marktonderzoek, 'consumer insights' (externe data);
 • Customer Journey en 'Touch Points' in kaart brengen of optimaliseren
  (klantbeleving tijdens het oriëntatie-, aankoop- en after salesproces) en hierop acteren d.m.v. KPI's en programma's);
 • Marketingprogramma's en campagnes nav Customer Journey (Doelen: introductie in de markt, leadgeneratie, activation, engagement, leadnurturing)
 • Verbetering van de klantbeleving (Customer Experience).
 • Multichannel en omnichannel marketing;
 • Acties ter verbetering van de omzet;
 • Marketingconcepten en -programma's;
 • Marketing partnerships;
 • Lokale marketing;
 • Innovatie- en inspiratieworkshops;
 • Formule-ontwikkeling (retail).

Wil je meer informatie? Bel dan met t: 06-23422003.

gewoon doen
contact: arlette van kesteren
t:06-23422003
e: info@gewoonnudoen.nl